søndag den 15. december 2013

Julesmåkager

Her et samlet indlæg med årets julesmåkager.

Jødekager (opskrift fra Mia Sommer)
- 300 g hvedemel
- 1 tsk. hjortetaksalt
- 180 g margarine
- 120 g sukker
- 50 g
hørfrøslim
- kanelsukker (25 g sukker blandet med ½-1 tsk. kanel)
- mandelsplitter


Hørfrøslimen erstatter et æg i denne opskrift. Slimen laves ved at koge 50 g hørfrø med 4 dl vand. Hørfrøene skal kun lige koges op og derefter køles af. Når væsken er kølet af, sies hørfrøene fra, og kun slimen bruges. Dette giver 160 g hørfrøslim, men resten af slimen kan f.eks. fryses eller gemmes i køleskabet.

Bland mel og hjortetaksalt. Gnid margarinen ind i dejen. Bland sukker og hørfrøslim og tilsæt det til de andre ingredienser. Ælt dejen godt sammen og stil den på køl i en halv time (gerne længere tid – jo koldere, jo bedre).
Drys bordet og dejen med mel og rul dejen ud i et par millimeters tykkelse. Stik småkager ud med småkageforme eller brug kanten af et glas i passende størrelse.
Smør lidt hørfrøslim på småkagerne og drys med kanelsukker og mandelsplitter.
Bag småkagerne ved 200 grader 7-8 minutter. Småkagerne må ikke blive brune.



Julecookies (opskrift fra VeganMisjonen)
Ca. 40 små styks:
- 1 dl soyamælk
- 1 dl lys sirup
- 1½ dl olie
- 2 dl brun sukker
- ½ tsk salt
- 1 tsk kanel
- 1 tsk kardemomme
- 1 knivspids nelliker
- 1 tsk vanillesukker
- 1 tsk bagepulver
- 1 tsk natron
___________________________

- 6 dl mel
___________________________
- 5 dl havregryn
- 2 dl tørrede tranebær
- 2 dl rosiner

Kardemomme og nelliker kværnes i en morter eller kaffekværn (hvis du altså har krydderierne som hele). Alt ned til den første streg i opskriften blandes. Herefter tilsættes mel og igen blandes der. Til slut tilsættes havregryn, tranebær og rosiner. Det hele æltes godt sammen og sættes i køleskabet en times tid.
Dejen rulles til små kugler i mundrette størrelser og gives et lille tryk med håndfladen, når de ligger på bagepladen.
Bages ved 175 grader i 12-15 minutter, eller indtil de er let gyldne og slipper bagepapiret. Pas på de ikke får for længe, det er cookies, så de må gerne være lidt "bløde" i konsistensen.

 
Mormors brunkager
- 400 g sukker
- 1 dl sirup
- 250 g margarine
- 3 tsk stødt ingefær
- 2 tsk stødte nelliker
- 2 tsk stødt kanel
- 1½ tsk bikarbonat/natron
- 1½ dl vand
- 500 g mel

Bland det hele grundigt sammen og stil på køl. Man skal helst lave dejen dagen før og lade den stå natten over.

Drys bordet og dejen med mel og rul dejen ud til et par milimeters tykkelse. Stik småkager ud med udstiksforme eller brug glas. Skal lige akkurat brunes i ovnen ved 200 grader i 5-6 minutter.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar