Ingredienser (til 4 sultne mennesker)
Risene:
Risene:
6 dl. sushi-ris
7,5 dl. vand til at koge risene i (men tjek undervejs om de behøver mere)
1 dl. risvineddike
1½ spsk sukker
1 spsk salt
Fyld: (nedenstående er blot forslag)
Peberfrugt
Gulerod
Avocado (hæld citron over, så den ikke bliver brun)
Mango
Grønne asparges
Babymajs
7,5 dl. vand til at koge risene i (men tjek undervejs om de behøver mere)
1 dl. risvineddike
1½ spsk sukker
1 spsk salt
Fyld: (nedenstående er blot forslag)
Peberfrugt
Gulerod
Avocado (hæld citron over, så den ikke bliver brun)
Mango
Grønne asparges
Babymajs
Agurk (fjern den bløde midte)
Squash
Sukkerærter
Frisk koriander; du vil blive overrasket over hvor godt det er i sushi
CaviArt (lavet på tang, fås i Føtex eller Netto)
Frisk koriander; du vil blive overrasket over hvor godt det er i sushi
CaviArt (lavet på tang, fås i Føtex eller Netto)
Diverse:
Tangplader
Soyasauce
Sesamfrø (gerne en blanding af lyse og sorte frø - for synets skyld)
Soyasauce
Sesamfrø (gerne en blanding af lyse og sorte frø - for synets skyld)
Rullemåtte
Husholdningsfilm
Eddike
Edamamebønner (frost)
Citron
Tangsalat (frost)
Peanutolie (eller sesamolie)
Chiliflager
Chiliflager
Syltet ingefær
Wasabi paste
Ris:
Skylles grundigt under den kolde hane, indtil vandet er klart. Koges i vand i 10 min. med låget på, skal herefter tages af varmen og trække 15 min. under låg.
Varm eddiken op (fx. en hurtig tur i mikroovnen) og ibland sukker og salt indtil det er opløst. Dette hældes over risene og der røres forsigtigt rundt. Risene sættes i en skål til afkøling ved stuetemperatur med et fugtigt klæde over, så de ikke tørrer ud.
Skær fyldet i lange strimler.
Skylles grundigt under den kolde hane, indtil vandet er klart. Koges i vand i 10 min. med låget på, skal herefter tages af varmen og trække 15 min. under låg.
Varm eddiken op (fx. en hurtig tur i mikroovnen) og ibland sukker og salt indtil det er opløst. Dette hældes over risene og der røres forsigtigt rundt. Risene sættes i en skål til afkøling ved stuetemperatur med et fugtigt klæde over, så de ikke tørrer ud.
Skær fyldet i lange strimler.
Maki (den med tang yderst):
Læg en tangplade på rullemåtten. Dyp dine hænder i vand med eddike i, så risene ikke klistrer til dig. Fordel risene i et tyndt lag på tangpladen, men lad den øverste 1½ cm. (længst væk fra dig) være fri. Læg herefter det ønskede fyld i en række nederst på pladen (ud mod dig selv). Så skal du faktisk bare rulle. Sørg for at rulle stramt - men der skal mindre til end man lige tror.
Læg en tangplade på rullemåtten. Dyp dine hænder i vand med eddike i, så risene ikke klistrer til dig. Fordel risene i et tyndt lag på tangpladen, men lad den øverste 1½ cm. (længst væk fra dig) være fri. Læg herefter det ønskede fyld i en række nederst på pladen (ud mod dig selv). Så skal du faktisk bare rulle. Sørg for at rulle stramt - men der skal mindre til end man lige tror.
Inside-out rulle (den med tang og
sesamfrø yderst):
Beklæd din rullemåtte med husholdningsfilm, så risene ikke klistrer fast. Læg ris på hele tangpladen og drys med sesamfrø. Vend derefter pladen på hovedet, så risene og frøene vender ned mod rullemåtten. Put fyld i rullen på samme måde som ved makirullen og rul.
Beklæd din rullemåtte med husholdningsfilm, så risene ikke klistrer fast. Læg ris på hele tangpladen og drys med sesamfrø. Vend derefter pladen på hovedet, så risene og frøene vender ned mod rullemåtten. Put fyld i rullen på samme måde som ved makirullen og rul.
Når sushien skal skæres er det vigtigt at holde kniven våd (lav en skål med vand og eddike), så risene ikke sidder fast på den.
Serveres med soyasauce - og wasabi og ingefær hvis man er
til det.
Edamamebønner
med bælg (fås på frost i større supermarkeder
eller asiatiske købmand)
- Koges i saltet vand i 3-4 min
- Koges i saltet vand i 3-4 min
- Serveres lune med salt og citron til
Tangsalat (fås på
frost hos asiatiske købmand)
Brug en pakke tangsalat (optøet) på 200-250 gram og lav hertil en dressing af:
Brug en pakke tangsalat (optøet) på 200-250 gram og lav hertil en dressing af:
- 10 ml risvineddike
- 10 ml peanutolie (eller sesamolie)
- 1 tsk sukker
- ½ tsk chiliflager
- sorte og hvide sesamfrø til pynt.
- 10 ml peanutolie (eller sesamolie)
- 1 tsk sukker
- ½ tsk chiliflager
- sorte og hvide sesamfrø til pynt.
Husk at sushi bør
nydes i horrible mængder og gerne i godt selskab
Skulle man være
kommet til at skære for mange grøntsager, kan de bruges i en wok dagen efter
eller som fyld i friske rispapirruller.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar