søndag den 20. april 2014

Vegansk påskefrokost

Sidste år til påske lavede jeg et indlæg med hvad jeg medbragte til en påskefrokost. Det indlæg vil jeg gerne dele igen. Men jeg vil også gerne linke til Luna Månebarn, som også netop har lavet et indlæg om vegansk påskemad, bl.a. er jeg stor fan af "Kafkas kærlighed" og "Kold quinoasalat", som hun deler i indlægget - foruden selvfølgelig "Ikke-salaten" og "Fredsfisken", som også er delt nedeneunder.

"Manden og jeg skal til familie fødselsdag i aften. Jeg har lavet mad til mig selv: ikke-salat, fredsfisk, hjemmerørt remoulade, pickles, kartoffelskiver, artiskokhjerter, avocado, lyst brød, rugbrød og kartoffelsalat. Tror nok jeg får mig et par misundelige blikke i aften."
 
Retterne er oplagt til en påskefrokost, julefrokost eller til madpakken dagen derpå. 

Tusind tak til Luna Månebarn for opskrifterne på ikke-salaten og fredsfisken og tak til Jens Drejer for opskriften på den himmelske kartoffelsalat.
 


Ikke-salat:
- 200 gram fast tofu
- 100 gram tomater (uden kerner) i fine tern
- 2 syltede agurker (ca 50 gram) i fine tern
- 1 æble i fine tern
- 4 spsk mayonnaise (i Sverige er den fedtfattige version fra Coop vegansk, ellers fås det i helsekostbutikker eller i Astrid och Aporna)
- 4 spsk sojayogurt
- 2 tsk sennep
- 3 tsk karry
- ½ tsk paprika
- finthakket purløg
- friskkværnet peber
- evt. 1-2 knivspidser sort salt (fås hos etniske købmænd. Obs det sorte salt er faktisk lyserødt, men må ikke forveksles med himalayasalt. Det har en meget distinkt ægge-agtig-lugt)
 
Skær halvdelen af tofuen i små tern og smuldr den anden halvdel. Begge dele steges i olie ved middel varme til de får lidt farve. Kom tofuen i en skål med ½ tsk salt og 1 tsk karry - lad det køle af. 
Fjern kernerne fra tomaterne og skær dem i fine tern, skær ligeså agurkerne og æblet i fine tern. Kommes ned i skålen til tofuen og resten af ingredienserne tilsættes og røres rundt,
Jeg lover det smager himmelsk.
 

 
Fredsfisk:
- 300 gram pastinakker
- 2 dl kikærtemel
- 2 til 2½ dl sojamælk
- ½ tsk karry
- 1 knivspids røget paprika
- 1 tsk paprika
- 1 fed hvidløg
- 2 tsk salt
- peber efter smag
- rasp til panering
 
Skræl pastinakkerne og skær dem i ca ½ cm tykke skiver på langs. De steges på panden i olie til de bliver let brunlige. Tages af panden og køler let af. Resten af ingredienserne blandes til en dej (ikke raspen). Skiverne vendes i dejen og vendes herefter i raspen. Steges ved høj varme i olie på panden til de tager farve. 

Kan bl.a. serveres med citronskiver og remoulade. Jeg brugte et glas pickles, som jeg hakkede og blandede op med noget mayonnaise. Jeg tilsatte lidt gurkemeje for at få en fin gul farve.

 

 
Kartoffelsalat:
- 1 dl sojamælk
- 1½ dl neutral olie (ikke oliven)
- 2 tsk citronsaft
- ½ tsk dijonsennep
- 1 tsk havsalt
- 1 fed hvidløg
- ½ tsk karry
- 1 tsk sukker
- en omgang kogte kartofler, ca 1 til 1½ kg
- en håndfuld radiser
- purløg til pynt
 
Det hele blendes grundigt, jeg brugte en stavblender. Kartofler og nogle radiseskiver vendes i "dressingen". På toppen pyntes med radiseskiver og purløg. 
 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar