I bogen fremlægger de to professorer i antropologi, Donna Hart
og Robert W. Sussman, de nyeste beviser for, at mennesket ikke er/har været de store jægere og
kødædere, men tværtimod i millioner af år har været mere eller mindre
forsvarsløst bytte for en sværm af rovdyr.
Men hvor er beviserne?
- Tænder: Vores tænder har
stort set ikke ændret sig i løbet af den 7 millioner år lange hominide
evolution. Mennesker har ikke skarpe, spidse hjørnetænder, der kan rive lunser
af kød og tygge det, og som hos andre planteædere kan menneskets kæbe uden
besvær bevæge sig frem og tilbage og fra side til side for at bide og kvase
plantemateriale, i modsætning til kødædernes kæbe, som kun kan åbne og lukke,
hvilket giver stabilitet og styrke til biddet.
- Tarmsystem: kødspisere har
korte, lige og rørformede tarme, mens plantespisere har lange og bugtede tarme
for at fremme den langsomme optagelse af næringsstoffer.
- Spyt: I plantespisernes
spyt findes et enzym, ptyalin (en form for amylase), som allerede i munden
starter nedbrydningen af komplekse kulhydrater til simple sukkerarter. Dette
enzym findes ikke hos kødspisere.
- Mavesyre: en anden forskel
er den koncentrerede syre, som findes i kødspisernes mave og som nedbryder
muskler og knogler, som hastigt sluges af kødspiserne. Hos mennesker og andre
plantespisere er syreniveauet langt lavere.
- Cholesterol: Kødspisere kan bearbejde og udskille store mængder
cholesterol, fordi deres lever, galdegange og galdeblære sender det hurtigt ud
med afføringen. Menneskers og andre planteæderes lever er meget ineffektiv til
at fjerne cholesterol (som fås gennem animalsk kost), og det medfører, at det
indtagne cholesterol havner i blodet. Og hvad sker der med dette ekstra
blodcholesterol? Det deponeres i vores blodårer og sætter gang i en mængde
sygdomme som hjerte/kar-sygdomme, slagtilfælde, sprængninger af blodårer og for
højt blodtryk, for ikke at nævne sammenhængen med diabetes og mange kræftformer.
Leif beskriver, at bogen
slutter af med, at skrive, at vi har udviklet os som en hovedsageligt
plantespisende art, som også spiste en smule animalsk protein indsamlet
lejlighedsvis. Men denne beskæftigelse gjorde os ikke til rovdyr eller til ådselsædere.
Vi jagede, men var ikke jægere, og vi spiste lidt ådsler, men var ikke
ådselsjægere. Vi er hverken naturligt aggressive jægere og dræbere eller evigt
venlige og elskværdige. Mennesker
er, hvad de lærer at være.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar