onsdag den 11. marts 2015

BLW erfaringer - den første uge

For en måned siden skrev jeg dette indlæg omkring blw. Da var Charlie 4½ måneder og jeg havde derfor ingen praktiske erfaringer endnu. Jeg har siden hen også erhvervet mig "Jeg kan godt selv", som kan købes her. Jeg synes. at denne bog er at foretrække fremfor den engelske, som jeg beskriver i mit oprindelige indlæg - jeg følte, at den engelske gentog sig selv meget og var lang at komme igennem.  Den danske er nem og overskuelig og meget let læselig (læs: den blev læst fra enden til anden på en formiddag i babys små lure).

For 3 uger siden tog vi i en babybutik og afprøvede højstole. Dette kan anbefales, da babyer er forskellige og nogle (læs: min) er mere polstrede end andre, hvorfor ikke alle stole er oplagte. Jeg havde oprindeligt planer om den "gamle" Trip Trap stol fra Stokke, men jeg synes ikke babyindsatsen (bøjlen) var nem at få ham ned i og slet ikke op af. Vi endte i stedet med Steps fra Stokke. Den fås med babyindsats og bord til, hvilket vi har tilkøbt. Ligesom Trip Trap stolen, kan stolen vokse med barnet, da fodstøtten kan justeres og babyindsatsen kan tages ud. Da vi for 2½ uge siden købte stolen, kunne kan ikke sidde ordentligt i den. Han var ikke stærk nok i ryggen og hang ind over bordet. Vi ventede derfor lidt. Men han har pludselig indenfor den sidste halvanden uges tid kunnet sidde mere og mere. Nu kan han faktisk sidde på gulvet helt uden støtte - man skal dog sidde klar til at gribe ham, når han tipper. Så sidste tirsdag gik vi så småt i gang med blw. De første par dage spiste han med en gang om dagen. Oftest aftensmaden eller frokost. Nu spiser han med ved mindst to måltider om dagen. Som oftest frokost og aftensmad.

Han synes virkelig, det er sjovt og har stort gåpåmod. Jeg elsker, når hans små fede hænder forsøger at gribe fat om glatte eller bløde madvarer med mere eller mindre held. Han fører resolut maden til munden og sutter på den eller bider i den. Som oftest skal det lige prøves et par gange, før han ser ud til at "nyde" det. Han har allerede formået at spise noget, altså at få noget ned i maven. Men det var vist mere en "fejl" end bevidst. Det meste gumles på og kommer ud mellem læberne og noget hostes op igen. Det eneste han har brækket sig af, var kartoffelmosen forleden. Indtil videre har han fået:

- agurkestave
- gulerodsstave (kogt)
- grønne bønner (kogt)
- broccolibuketter (kogt)
- blomkålsbuketter (kogt)
- banan (med "håndtag")
- stangselleri (uden trådene - fjernes ved at knække den)
- tomatbåde
- bondebrødsstave med margarine
- mangostave med skræl
- appelsinbåde med skræl
- æblebåde (bagt i mikroovnen)
- peberfrugtstave
- kartoffelmos på en preloaded ske (lavet med margarine og vand)

Han sidder i sin højstol i køkkenet og spiser sammen med os. Under hans stol har vi et vådliggerlagen til at fange det værste. Bag stolen har vi hængt nogle mini håndklæder og et fejesæt. Desuden er spiseforklæde og vådservietter stillet klar.


Herunder er en beskrivelse af og tips til hvordan måltidet kan foregå:

Før måltidet:
- hvis barnet skal have varm mad, så stil hans tallerken i køleskabet. Så køler hans mad hurtigere ned og I kan spise samtidig.
- vask barnets hænder (vi bruger vådservietter fra Rema 1000 - skønt med et låg).
- giv barnet et spiseforklæde eller en spisesmæk på.

Måltidet:
- præsenter et par stykker mad af gangen, så barnet ikke overvældes.
- husk at spise din egen mad også og ikke kun sidde og kigge på barnet :)
- tag det roligt, når barnet hoster. Deres brækrefleks sidder langt fremme på tungen, når de kun er omkring 6 mdr. (hvor man som oftest starter blw). Hvis barnet derimod bliver stille, rød i hovedet, blå om læberne, panisk i øjnene (eller lignende symptomer), skal du hjælpe barnet med at få maden op. Se evt. denne her video fra Falck, hvor at lære hvordan man udøver heimlich metoden på små børn. Jeg kan også anbefale at se videoer af børns brækrefleks, så du ikke bliver forskrækket første gang han hakker og hoster for at få maden op igen.

Efter måltidet:
- vask barnets hænder og ansigt (igen bruger vi vådservietter).
- tag spisesmæk eller spiseforklæde af (vaskes og hænges til tørre til næste måltid).
- tag bordet af stolen og tøm det for madrester.
- vask bordet af med et gennemvædet mini håndklæde. Dette bruges bagefter til stolen, plastunderlaget på gulvet og til slut på gulvet, efter du har fejet. Jeg synes det er svært at vaske mellem hans små fingre med håndklædet og har derfor valgt at bruge vådservietter.

 
 
Vi har valgt at investere i en lækker Stokke Steps højstol, men det kan gøres betydeligt billigere i fx Ikea og mange af de andre småting, som er gode at have kan faktisk også fås i Ikea. Vi har også købt højstolen fra Ikea som en bagagerumsstol. Benene kan nemt klikkes af og pladen kan afmonteres, så den fylder ikke så meget, at have med ud til folk.
Indkøbsliste
- højstol (gerne med bordplade) (Ikea højstol med bordplade 129,-)
- evt. hynde/pude til højstolen (Ikea pude 49,-)
- et underlag, fx et vådliggerlagen eller et stykke voksdug (Ikea lagen 39,-)
- mini håndklæder eller en anden form for klude (Ikea håndklæder 2,-)
- kost og fejebakke (Ikea fejesæt 19,-)
- spiseforklæde (vi har et fra Bilka) eller spisesmæk (Ikea spiseforklæde 29,-/2 stk)
- drikkekop (vi bruger Wow babykop - man kan også bruge en med tud)








  


 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar