lørdag den 2. november 2013

Batik DIY ala 70erne

Jeg har netop haft min mor på besøg en forlænget weekend. Vi er begge to vilde med kreative syslerier og er begge nogle hippie hoveder, så hvad var mere oplagt end at prøve batikfarvning.

Vi købte batikfarve og fikseringsmiddel i Panduro Hobby. De sælger lilla, gul, grøn, blå og pink. Det er muligt at bruge flere farver, men vi nøjedes med en lilla.

Det er meget simpelt, man tager noget farve og hælder det i en balje. Fikseringsmidlet opløses i lidt vand og dette samt salt (almindeligt køkkensalt) hældes i baljen. Tjek vejledningen her, for at se det eksakte blandingsforhold.

Vi lavede en lille balje, for at teste det:

- 35 ml batikfarve (vi brugte en måleske til at afmåle med)
- 3,5 liter lunkent vand
- 350 gram fint køkkensalt (det gør ingen forskel om der er jod i eller ej)
- 70 gram fikseringsmiddel

Der er mange forskellige måder at binde/folde stoffet på. Når du binder kan du bruge snor eller elastikker. Jeg synes klart det er nemmest med elastikker.

Firkanter:
- Fold stoffet som en musetrappe/harmonika den ene vej, så man får en lang stribe, fold nu den anden vej, så du ender med en firkant. Bind firkanten sammen med en snor eller et par elastikker.

Ringe:
- Hvis du vil lave de velkendte ringe, tager man fat i stoffet og trækker midtpunktet ud. Bind elastikker om der hvor du vil have ringene. Hvis du binder elastikkerne/snoren om en enkelt gang, får du en smal ring og hvis du vikler dem om flere gange, for en du bredere ring.

Klemmer:
- Brug klemmer for at lave små mærker.


Eller vær kreativ og prøv dig frem.

Lad stoffet/tøjet ligge i baljen i 30 minutter. Rør gerne rundt et par gange undervejs, for at sikre, at farven fordeles ligeligt. Vask det herefter ved 60 grader i en vaskemaskine. Efterfølgende kan de vaskes som almindeligt tøj ved 40 grader.

Spændt på hvordan trøjen ender med at se ud med alle de elastikker
Salten vejes
Fikseringsmidlet opløses i lidt vand
Meget spændende...Jeg er mere end tilfreds med resultatet. Stofstykkerne skal syes til to net og trøjen har allerede været i brug. Er fristet til at gå på jagt efter hvidt tøj i tøjskabet og farve løs.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar