søndag den 8. september 2013

Mine elskede Fivefingers stinker

I indlægget her kunne man læse om, at jeg for et par måneder siden erhvervede mit et par Fivefingers.
Jeg har haft dem på stort set lige siden. De er helt fantastiske at gå i. Jeg får en mere opret holdning og de "tvinger" mig til at bruge både ryg- og benmuskler mere. I starten blev jeg lidt øm i lænden, men det gør jeg ikke mere. Forleden vaskede jeg dem, men de nåede ikke at tørre til morgenen efter. Jeg tog derfor i stedet mine gode kondisko på. Normaltvis plejede jeg altid at gå i Converse sko og mine fødder synes det var som at gå på lyserøde skyer, når jeg engang imellem havde kondiskoene på. Men det var ikke min oplevelse denne her gang. Jeg fik ondt i ryggen, gik mere foroverbøjet og mine fødder var helt ødelagte, da jeg kom hjem - det føltes nærmest som om tæerne "krampede", fordi de ikke kunne bøje med i bevægelsen. Jeg troede faktisk ikke, at forskellen med Fiverfingers skoene var så stor, men blev der bekræftet i det. Jeg er ligeglad med at de er grimme og at det er uhandy, at mine fødder nu "kun" kan finde ud af at gå i dem. Hvis de kan hjælpe til, at jeg ikke får ondt i mine fødder og i min ryg, så går jeg gladeligt i dem - jeg er ofte afsted 12 timer om dagen, så det er nogle lange dage min krop bliver udsat for. Desuden bringer skoene mange smil, spørgsmål og undren fra folk jeg passerer forbi, hvilket jeg finder ganske herligt.

P.s: de næste Fivefingers jeg erhverver mig bliver nok i et lidt mere diskret look, måske dem med snørebånd, som faktisk ligner almindelige sko. Mine er købt gennem Downtown, hvilket gjorde, at jeg kun kunne vælge mellem denne model i blå eller pink. Og så skulle det naturligvis være pink.


Der er kun en ulempe ved skoene. De stinker helt a H... til. Det er ikke kun mine sko og mine fødder der kommer til at lugte. Alle jeg har spurgt, som har skoene, har lignende oplevelser. Det skyldes, at man går i bare fødder i dem. Okay, man kan godt få strømper dertil og jeg har også flere forskellige par, men følelsen er bare ikke den samme.

Hvad gør man så?
- Vask i vaskemaskine: de kan uden problemer gå i vaskemaskinen ved 30 grader og det holder dem også friske og lugtfri et par dage. Men efter en uge er stanken igen overdøvende (ikke sådan at man ikke kan have dem på - man skal bare ikke få snuden for langt derned af og ikke tage skoene af i løbet af dagen, hvis man er sammen med andre). Min eneste bekymring ved vaskemaskinen er, at de vil blive unødvendigt hurtigt slidt.

- Desinficering med Rodalon: jeg købte mig i sidste uge en flaske Rodalon og lagde skoene i blød. Det virkede ganske fint og de er lugtfri.  Men efter en google søgning, hvor jeg fandt ud af, at Rodalon er miljøskadeligt, ønsker jeg ikke at anvende det. Rodalon indeholder benzalkoniumchlorid. Dette stof er giftigt for vandmiljøet og optræder på Miljøstyrelsens liste over uønskede stoffer.- Zebla lugtfjerner: Zebla virker ved at have aktive enzymer/bakteriekulturer, der nedbryder og neutraliserer organiske materialer og omdanner dem til vand og kuldioxid, dvs. at det fjerner lugten og ikke blot maskerer den. Den er miljøvenlig og ufarlig for mennesker og dyr. Sprayen kan købes hos Alun for 89 kr. Der er blandede tilbagemeldinger på den. Generelt fortæller folk, at sprayen virker udmærket, men kun ganske kortvarigt. Men måske den kunne være fornuftig at have, til når man lige hurtigt skal afsted og skoene er lidt for skrappe i lugten.


- Kulpuder til sko: House of Coal har speciliaseret sig i forskellige kulprodukter til fugt- og lugtfjerning. Aktivt kul har været kendt i mange år og bruges allerede i forbindinger, filtre til emhætter, rensning af vand mm. Aktivt kul anvendes til adsorption, som er et naturfænomen, som betyder en partikels evne til at fastholde sig på overfladen af et materiale. Når kullet efter ca. 2 års brug mister sin absorberingseffekt, kan man bruge det som mineraltilskud til ens planter. Kullet der anvendes i House of Coals produkter er lavet af bambus og det hele produceres i Thailand. Jeg har købt mig et sæt i Helsemin ved Nørreport station (se forhandlere her). Jeg gav 149,- for sættet og glæder mig til at se, om det kan have nogen effekt. Man lægger blot puderne i skoene og ca. hver 3. måned lægges puderne til tørring i solen i 4-6 timer.
Jeg vender tilbage, når jeg har fået erfaringer med kulpuderne. Jeg hører gerne fra dig, hvis du kender andre tips eller tricks til at minimere lugten fra Fivefingers skoene.

3 kommentarer:

 1. Hej Maj
  Kom lige forbi din flotte hjemmeside og så at du have omtalt vores produkt Zebla Lugtfjerner:-) Det er rigtig at det virker super godt, og mht. at den virker "kortvarigt" skal man huske på:
  1. I Fivefinger shoes har man bare tæer, dvs. ingen sokker til at absorbere nogen lugt= megen lugt.
  2. Når man sprøjter Zebla Lugtfjerner i skoene får man lugten væk.
  3. Når man så efterfølgende bruger sine sko igen, så starter processen med sved i skoene forfra, lidt ligesom ens tøj der bliver vasket efter brug:-)
  Vi vil gerne sende dig en prøve til test hvis det kunne friste?
  Mail til os via kontakt formularen på www.zebla.dk
  Glædelig jul og et lykkebringende nytår
  Dbh
  Zebla

  SvarSlet
 2. kender du bambus strømper ? ellers prøv at se dem her strømper med bambusfibre

  SvarSlet
 3. Har I set at nu har iZ fået deres egen shop med bambus strømper ?

  SvarSlet