tirsdag den 24. maj 2011

Vild med vild mad

På jagt efter ramsløg
Ramsløg er på mange måder en forkætret plante, den lugter skarpt og kan brede sig voldsomt, men har også mange nyttige formål; hele planten med blade, stilk og endda blomster kan spises. De kan spises rå eller laves til det skønneste grønne urtesalt eller en lækker pesto. Som en sidegevinst kan det tilføjes, at den har et C-vitaminindhold, der er 10 gange højere end i citroner og foruden dette også indeholder stoffer, der virker antibiotisk og er med til at styrke immunforsvaret.

Så det er bare om at tage en kurv under armen og komme en tur i skoven. Det er vigtigt, at man er sikker på, at det er ramsløg man plukker, da den til forveksling kan ligne den meget giftige liljekonval. Det er dog heldigvis nemt at lugte forskel, da ramsløget lugter kraftigt af hvidløg.

Urtesalt med ramsløg
-          100 gram ramsløg
-          2,5 dl. groft havsalt

Ramsløgene skylles grundigt og duppes eventuelt tørre på et viskestykke. Salt og ramsløg kommes i en blender eller foodprocessor og forvandles til en skøn grøn masse. Massen fordeles på en bageplade med bagepapir og stilles i ovnen ved 50 grader. Så er det bare om at vente til saltet er tørt, men husk gerne at røre rundt nogle gange undervejs. Det tager en god times tid. Hvis man synes saltet er for groft, kan man jo smide det en ekstra tur i foodprocessoren. Husk at lade saltet køle helt af, inden det hældes på glas. Kan bruges i alle retter, hvor man ellers ville have brugt urtesalt eller som en kreativ værtindegave.


Ramsløg pesto
-          ramsløg
-          olie
-          mandler
-          cashewnødder
-          citronsaft
-          salt
-          evt. andre krydderier efter lyst

Skyl ramsløgene grundigt og kom det i foodprocessoren sammen med de andre ingredienser. Pesto er en smagssag, så der er ikke skrevet mål på ingredienserne, da man bare er nødt til at prøve sig frem. Når man alligevel er i gang, kan man jo lige så godt lave en pæn portion og fryse nogle poser ned til en kedelig vinterdag. Kan nydes på en skive lækkert brød, i en salat eller på pasta.

Mere vild mad
Det er jo selvfølgelig ikke kun ramsløg, som man kan bruge fra naturen. Især i foråret bugner skoven af lækre spiselige planter og blomster. En skøn forårsdag i april var jeg en tur i skoven, hvor resultatet blev en salat med vejbred, bøgeblade, mælkebøtter, marts violer og skovsyre spicet op med jordbær og ærter. Hertil blev der serveret en brændenældesuppe.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar