Sider

søndag den 5. januar 2014

Fødselsdagsboller

Der kommer lige en pause i indlæggene fra Berlin. I går havde min mand fødselsdag og han stod op til friskpresset appelsinjuice og nybagte boller. Opskriften er nem og ligetil og hvis man ikke bryder sig om smagen af kardemomme (hvem kan ikke lide det?), kan det bare udelades. I min optik er det de helt perfekte fødselsdagsboller, hvis man altså er til klassiske hvide boller.

Fødselsdagsboller, ca. 16 stk
- 50 g margarine (fast, ikke flydende)
- 3½ dl lunkent vand
- 50 g gær (alm eller tørgær)
- 50 g sukker
- 1 tsk kardemomme
- ½ tsk salt
- 500 g hvedemel (+ det løse)

Smelt margarinen i en gryde og bland det med vand og gær. Tilsæt sukker, kardemomme, salt og mel. Start med de 500 g og tilføj mel indtil du kan ælte dejen til en ikke-klistret masse. Sæt dejen til at hæve under et klæde i 25 min. Alt dejen grundigt igennem igen (tilføj evt. mere mel, hvis dejen er klistret), del dejen i 16 stykker og form dem til boller. Læg 8 boller på hver bageplade og lad dem hæve i 25 min igen (læg et klæde over). Lidt før hævningen er færdig, tændes ovnen på 180 grader. Bages i midten af ovnen i 12 minutter.

Kan pensles med vand og drysses med perlesukker, hvis man ønsker en pimpet udgave. Ønskes mørkere boller, kan man pensle med kaffe.


7 kommentarer:

 1. Svar
  1. Herhjemme er de også yndlings til fødselsdage og så'n 😊

   Slet
 2. de ser gode ud:) ved du om man kan reducere sukkeret eller helt undvære det?

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tror helt sikkert du kan reducere mængden. Om du helt kan skære det væk, må du dog lade komme an på en prøve :)

   Slet
 3. Kan man lave dejen dagen før? Og opbevare ved stuetemperatur?
  Tak :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Louise.

   Det kan man helt sikkert godt. Jeg vil dog lige pakke dem ind i en plasticpose, når de er kølet helt af, så de ikke bliver tørre. Skal de laves længere tid i forvejen, vil jeg anbefale at fryse dem ned og give dem en kort opvarmning, når de skal spises. Så bliver de lækre og bløde igen.

   Slet
 4. Super opskrift. Også vores faste fødselsdags boller!

  SvarSlet